Po dvoch týždňoch čistenia cestný tunel Branisko opäť sprejazdnia

15.10.2005 Prešov

Beharovce 15. októbra (TASR) - Diaľničný tunel v horskom masíve Branisko na rozhraní okresov Prešov a Levoča bude od nedele 16. októbra opäť prejazdný. Dnes ...
Beharovce 15. októbra (TASR) - Diaľničný tunel v horskom masíve Branisko na rozhraní okresov Prešov a Levoča bude od nedele 16. októbra opäť prejazdný. Dnes sa skončila pravidelná dvojtýždňová odstávka v jeho prevádzke pred zimným obdobím.

Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti a. s. Marcel Jánošík dnes pre TASR povedal, že čistením od 3. októbra sa z päť kilometrov dlhého tunela dostalo päť až sedem ton nečistôt.
Pracovníci strediska Správy a údržby diaľnice v Beharovciach umyli a komplexne vyčistili v trojsmennej prevádzke steny a strop tohto stavebno-technologického diela, poopravovali vodorovné značenie, vymenili odrážky popri obrubníkoch a na ostení. Dodávatelia technológií vykonali revízie všetkých elektrických zariadení. Bez akýchkoľvek problémov prebehla skúška protipožiarneho systému v tuneli. Skontrolovali sa pritom všetky segmenty, ktoré majú fungovať za situácie, keď v tuneli dôjde k zníženiu viditeľnosti nadmerným zadymením. Preverili sa všetky klapkové mechanizmy. Samostatne sa tiež revidovali ventilátory.
Podľa Jánošíka aj preto je odstávka tunela taká dlhá. Ako dodal, v záujme bezpečnosti cestnej premávky v ňom inej možnosti niet. Najbližšia výluka v prevádzke tunela čaká motoristickú verejnosť po skončení zimy v roku 2006.
O harmonograme prác v tuneli počas jeho odstávky bolo ešte pred vydaním rozhodnutia o nej informované vedenie rezortu dopravy.
Tunel uviedli do skúšobnej prevádzky začiatkom leta 2003 ako prvý diaľničný tunel v SR. Na jeseň 2004 bol režim jeho prevádzky prevedený zo skúšobného do normálneho a okrem iného bola v ňom zvýšená dopravná hodinová rýchlosť zo 60 km na dnešných 80 km.
 

Vyberte región

mark